E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT

 Minu jaoks üsna raske teema, sest kui sa ise selliste probleemidega silmitsi seisad, muutub see juba sinu isiklikuks võitluseks. 

Tänapäeval on kõrgete hindade ning teadlikkuse, ligipääsetavuse, koolitatud personali, poliitika ja rahastamise puudumise tõttu sellele ligipääs vaid 1 inimesel 10-st, kes vajab tehnoloogia abi.

Panen kirja 3 peamist tegurit, mis võivad seda tüüpi tehnoloogia rakendamist mõjutada:

  1. Kasutajate vajaduste uuring, et teha kindlaks sihtrühma, eriti puuetega või puudega inimeste vajadused ja eelistused.
  2. Olemasolevate lahenduste hindamine ja uute IT-lahenduste väljatöötamine. Olemasolevaid IT-lahendusi ja -teenuseid tuleks hinnata, et teha kindlaks, kui juurdepääsetavad ja kasutajasõbralikud need on puuetega inimestele ning kuidas need vastavad kasutajate vajadustele ja ootustele. Seejärel on vaja välja töötada uusi IT-lahendusi ja -teenuseid, mis oleksid kättesaadavad erinevat tüüpi puuetega inimestele. 
  3. Väljatöötlemine tehnoloogia rakendamise plaani, mis sisaldab eesmärke, ressursse, vastutust, koolitust, jälgimist ja hindamist.
Arvan, et abitehnoloogiat võib vaadelda nii tehnoloogilise lahendusena kui ka abivahendina erivajadusega inimesele. Ühest küljest kasutavad nad IT-tööriistu ja -süsteeme funktsionaalsuse ja juurdepääsetavuse tagamiseks. Teisest küljest on nende eesmärk parandada puuetega või puuetega inimeste elukvaliteeti ja osalust. Seetõttu võib abitehnoloogiate juurutamine olla erinevate ministeeriumide ja osakondade koostööteema.

Finantseerimise kohta on muidugi väga raske midagi öelda ühel lihtsal põhjusel, sulle tundub, et kõik peaks olema võimalikult kättesaadav. Kuid samal ajal võib see kellegi tundeid riivata või mõjuda täpselt vastupidiselt. See tähendab, et erivajadustega inimestele ei meeldi sageli, kui neid koheldakse erinevalt, mistõttu võib ligipääsetavust käsitleda pigem haletsemise kui abi žestina.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 8: IT proff...?