E-ITSPEA 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

 Selle nädala teemaks on vaba tarkvara. Pidime artiklit lugema ja 20 aasta pärast toimunud muutuste kohta oma arvamuse kirjutama.

Seda artiklit lugedes ei arvanud ma, et see on kirjutatud rohkem kui 20 aastat tagasi. Mulle tundus, et see on kirjutatud vaid paar aastat tagasi. Artikli autor on õigusteaduse ja õigusajaloo professor, mistõttu mulle tundus, et suurem osa artiklist oli pühendatud rohkem autoriõigustele kui IT-valdkonnale.

Autor käsitleb küsimusi, mis on seotud sellega, kuidas autoriõigused mõjutavad vaba tarkvara arendamist, kasutamist ja levitamist, ning arutleb selle üle, kuidas saab vaba tarkvara kasutada autoriõiguse piirangutest ülesaamiseks. Ta käsitleb ka erinevaid vaba tarkvara litsentsimismudeleid, sealhulgas GNU üldist avalikku litsentsi (GPL) ja kirjeldab, kuidas need litsentsid võimaldavad luua ja levitada vaba tarkvara reeglite alusel, mida teised saavad kasutada ja muuta.

Artikkel on oluline panus vaba tarkvara ja selle seoste mõistmisse autoriõigustega, kuid selle 24 aasta jooksul on loodud palju uusi tasuta tarkvara litsentse ning tekkinud on uued mudelid tarkvara levitamiseks ja kasutamiseks, nagu pilvandmetöötlus ja mobiilirakendused. 

Seega on artikkel endiselt väärtuslik teabeallikas vaba tarkvara ja autoriõiguste kohta, kuid mõned aspektid võivad olla aegunud või vajada täiendavat uurimist, et mõista antud valdkonna hetkeolukorda.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

E-ITSPEA 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-ITSPEA 2: Arpanetist Facebookini - Interneti kujunemislugu

E-ITSPEA 8: IT proff...?